Zonder land kan je niet rennen maar ook het water heeft een grote aantrekkingskracht op Joop.  Al als kleine jongen vaarde hij met zijn ouders en broertjes en zusjes in de Noord Hollandse wateren. Onderstaande foto is genomen in 1951, Joop aan de helmstok naast zijn broertje Wim in de buurt van Purmerend in het Noordhollands Kanaal.

Zoals op de foto hieronder van zijn zoon Jon aan de helmstok op het IJsselmeer te zien is, is de liefde voor het water weer een generatie doorgegeven.

                                                 Jon

Het water zit diep geworteld bij de familie Keizer. Zo was de overgrootvader van Joop beroepsduiker die meehielp met de bouw van de sluizen van IJmuiden, welke werden gebouwd i.v.m. de aanleg van het Noordzeekanaal. Schrijfster Connie Braam schreef “De woede van Abraham”,  een prachtige historische roman over het leed dat de bouw van het kanaal voor de mensen meebracht. Joop kan zich het enorme koperen oude duikershelm op de schoorsteenmantel bij opoe nog herinneren. 

Anno 2009 vaart hij nog altijd over de Nederlandse en Belgische wateren. Naast de tochten met de Marlona is hij regelmatig in de kano te vinden, bijvoorbeeld  zoals op onderstaande foto: IJsselmeer 2009

2009

In 1979 zeilde hij, samen met zijn gezin, met zijn kleine Viksund motorsailer ‘Marlona’ van 7,5 meter naar Engeland. Tijdens de terugweg van Ramsgate naar Vlissingen werden ze door een storm overvallen. De motor viel uit en ze moesten uitwijken naar Nieuwpoort waar ze na een avontuur van 12 uur alleen op de stormfok veilig in de zeehaven aankwamen

. 

ms marlona

zeilen

motorsailer

UK

certificaat

naambordje

Marlona vaart langs het Paard van Marken

zeilen

Droogvallen op het Wad, rechtsvoor de Marlona staat de Westerley Nomad van broer Wim rechtop door de kimkielen.

Droogvallen op het Wad

 

In 1989 vaarde het gezin binnendoor naar Straatsburg en via de Rijn terug naar Camping Jachthaven Uitdam. 

Boei

boot

In 1995 kreeg joop last van een voetblessure. Toen deze niet goed genas hij zocht naar een sport alternatief, het werd zee-kanoën. Hij maakte vele solotochten over het IJsselmeer en de Waddenzee, het liefst met veel wind of zelfs storm. O.a. Enkhuizen – Stavoren, Enkhuizen – Urk, Oude Zeug – Stavoren, Hoorn – Muiden, Breezanddijk – Hindelopen, Den oever – Texel. En rondom het gebied: Pampus, Durgerdam, Muiderberg.

Solo kanotocht

Ook maakte hij solotochten langs alle waddeneilanden. Zijn vrouw Anke legde het traject af met de fiets en de veerponten. Beide hadden een piepklein tentje bij zich voor het geval ze elkaar mis zouden ‘lopen’. Op onderstaande foto het vertrek van Ameland.

 

ingestapt

Het Wad op

wad

Midden op open water zag Joop eens een uitgeputte bijenkoningin vechten tegen de verdrinkingsdood. Met zijn peddel heeft hij haar op zijn kano gelegd en Joop is van zijn route afgeweken om eerder aan de wal te zijn voor de bij.

wildwater

Hieronder is te zien dat Joop al op jeudige leeftijd graag met een kano erop uit ging. Hij was lid van Kanovereniging Viking.

 

tegel

Joop en Anke varen al vanaf hun verkeringstijd. Eerst in een open zeilbootje de Flying Junior, later in onderstaande West Wight Potter. 

potter

1968

jaren 60

pas getrouwd

Na de Potter vaarde zij in een Leisure 17 gevolgd door een Compromis 720. In 1975 kochten zij hun huidige boot, de Viksund motorsailer

 

kanovaren