In 1975 liep Joop een dubbele marathon om het ultra lange afstand lopen enigszins te promoten in Nederland. Tegelijk met de zwemmarathon van 23 kilometer liep hij ‘tegen’ de zwemmers een afstand van 85 kilometer. In de hitte van augustus liep hij over de afsluitdijk een tijd van 6.11 en liet alle zwemmers achter zich.

Op onderstaande foto, genomen tijdens de 100 kilometer zie je op de racefiets linksachter, trainingsmaat Ron de Boer.

onderweg

In 1976 werd Joop opnieuw door de zwemmarathon commissie uitgenodigd en Joop gaf bij de organisatie aan dat hij graag wilde dat er meer hardlopers mee zouden doen. Er werd gezocht naar meer deelnemers, o.a. is de toenmalige Nederlandse marathon kampioen Ko v.d. Weijden persoonlijk gevraagd om zo het ultralopen te promoten. Maar het lange afstandlopen was nog te onbekend in Nederland, er werden geen andere deelnemers gevonden, Joop bleef op dit parcours de enige loper. Op onderstaande foto loopt trainingsmaat en onvermoeibare verzorger Dirk Hart een stuk met hem mee wanneer zij de Stevin Sluizen passeren op de Afsluitdijk*. (*= bij het schrijven van deze tekst realiseer ik me dat ik als kind jarenlang dacht dat het de ”Lange Afstanddijk” heette…   Note van de beheerder, dochter van Joop).

Dirk Hart

 VW bus

85 km

Joop loopt de 85 km. Links geflankeerd door de bekende Medemblikker en controleur van het parcours Jan Struik en rechts door de verslaggever Nico Hoffer.

De afstand werd verlengd naar 100 kilometer, tegen de 25 kilometers van de zwemmers. Stavoren – Bolsward – Afsluitdijk – Medemblik. De exacte afstand werd door collega  Gert Tuin van wegenbouw bedrijf Ooms Avenhorn, vakkundig uitgemeten en gecontroleerd. Onder de mee fietsende journalisten bevond zich onder andere Cees Kramer van het Noord-Hollands Dagblad.

Het was wederom een hete zomer, Joop liep de afstand in 7.28,27 hij liet toch nog 1 zwemmer achter zich. Een maand later liep Joop de eerste RUN van Winschoten. Tussen de 2 ultralopen in behaalde hij op de marathon in Sneek een 3e plaats in 2.32, 30

makkums aardewerk.

Het parcours van Staveren naar Medemblik liep o.a. door Makkum. Bovenstaand bord is dan ook Makkum’s aardewerk.

jaren 70

Medemblikker en lange afstandzwemmer Jack Brakeboer, feliciteert op bovenstaande foto Joop met zijn prestatie.

oorkonde

Medemblik

Aflsluitdijk

afsluitdijk

aanplakbiljet

Op 75 km, met Medemblik in het vizier, werd Joop’s aandacht gertokken door een oude man langs het parcours. Hij wenkte hem vanuit zijn groententuintje en terwijl Joop langs hem liep drukte hij een envelop in zijn hand. Op de envelop stond “aan de KEIZER van de dubbele marathon”. Joop gaf de envelop zolang aan een sportjournalist die naast hem mee fietste. In de envelop bleek later een briefje van 10 gulden te zitten. De sportjournalist gebruikte de tekst op de envelop de volgende dag als krantenkop.

envelop

krantenkop

Joop krijgt de persoonlijke felicitaties van de burgemeester van Medemblik:

burgemeester van Medemblik

jaaroverzicht

medemblik

100 vanaf staveren

vaantje

uitslagenlijst

uniek

draaiboek

draaiboek 2

plank

logistiek

kleine

feliciteren zwemmer

Loopwonder vol humor

organisatie

100km

De Ronde van de Haarlemmermeer:

N.a.v. deze website door toegezonden door Krijn Kroezen

Bovenstaand artikel uit de Atletiekwereld, geschreven door Harm Hendriks werd n.a.v. deze website door toegezonden door Krijn Kroezen, waarvoor dank.

Joop heeft 6 keer de Ronde van de Haarlemmermeer, de Schiphol loop van 61 kilometer gelopen. Onderstaande foto is genomen in 1982. De Belgische van Camp werd eerste 3.49.50 De 2e plaats was voor Hans van Hoek in 3.50.22 . De 3e plaats was voor Joop 3.51.39 .  Hij pakte Henk Bronswijk in de eindsprint, Henk werd 4e in 3.51. 47.

61 km

7-11-82

Onderstaande trofee ontving Joop in ’91, het is een kunstwerk om te zien. Zo’n zelfde exemplaar, gewonnen in een ander jaar heeft Joop kado gedaan aan Mokumse Nederhop band Osdorp Posse, die zijn zoon Jon in een moeilijke tijd een hart onder de riem stak.  Jon bleek op 15 jarige leeftijd een bottumor te hebben in zijn rechteronderbeen. Jon onderging 17 chemokuren, een onderbeen amputatie en is 25 keer bestraald ivm een long uitzaaiing.  Een zware periode maar Jon is erdoor gekomen. De rapformatie Osdorp Posse hebben Jon meerdere keren verrast met leuke post en Jon heeft eens genoten van optreden waarbij hij backstage als ‘1 van de jongens’ erbij mocht zitten. Joop was blij dat zijn zoon in het zonnetje werd gezet en uit blijk van waardering heeft hij een trofee van de Schipholloop aan  Def P, Seda, King en IJsblok geschonken.

schiphol trofee

bittere kou

tweede schipholloop

trainen voor de Haarlemmermeer

 

parcourskaart

61 km

Toen Joop 40 werd en dus Veteraan hadden zijn sportvrienden Gerard Berkhout en Rob ter Poorten een Abraham-pop in de voortuin geplaatst met daarbij het volgende bord:

40 jaar

pop

haarlemmermeer

Onder: Laatste optreden Schipholloop in 1991, 10e totaal 1e vet2 tijd: 4.20.35

‘fraai 2e’

schipholcijfers

loper