Een aantal sportieve prestaties hebben op deze site een eigen pagina gekregen. Uiteraard zijn er talloze sportmomenten geweest van Joop  die het benoemen waard zijn. Op deze pagina worden er een aantal uitgelicht (niet chronologisch) d.m.v. foto’s en krantenknipsels:

blik op oneindig

Dat Rob Hoogland, o.a. schrijver van sterke columns in de Telegraaf, ook als sportverslaggever uitstekend zijn vak verstond blijkt wel uit onderstaand artikel over de Nederlandse strandloop kampioenschappen in 1975.

Rob Hoogland artikel

In 1978 liep Joop de Marathon van Athene.

athene

griekse krant

Onderstaande medaille van de marathon Amsterdam werd ontworpen door Kees Verkade.

Onder: Het tijdschrift Topfit publiceerde eens delen uit het trainingsdagboek van Joop. Zo kregen geïnteresseerde een kijkje in de keuken van zijn looptraining. Ook schreef hij voor het zelfde blad eens een startersschema voor looptrainingen.

dagelijkse ronde

trainingsschema

Edam

come back

3000 meter 

Bovenstaande krantenartikel kreeg Joop van toploper Geert Jansen, Geert kocht tijdens zijn vakantie in Belgie een tros bananen, deze zaten verpakt in een 2 jaar oud krantenartikel over de Steeple in België van het Noord Hollands team, waar Joop 2e werd.

cross le soir jaren 60

Boven:  Cross Le Soir in de jaren 60, met startnummer 257 

zestien minuten

uurloop

reclame incident

reclame incident 2

Bovenstaande artikelen beschrijven de omstreden reclame op de shirtjes van Joop. Terwijl hij het fenomeen reclame in de jaren 60 al had toegepast, hij kende destijds geen andere lopers die gesponsord werden. Zie de foto hieronder:

Reclame jaren 60

blote voeten

Halve van Zaandam

halve

Joop deed enkele keren mee aan de halve marathon van Egmond en behaalde 2 maal de 2e plaats en 1 maal 4e. In 1977 bereikte hij een 6e plaats in 1.11.25. Daarnaast werd hij 3e tijdens de Nederlandse strandkampioenschappen in Egmond op de 10 kilometer met een tijd van 33.19.4 achter Theo Verbeek en Johan Kijne. 

Le Champion

 Le Champion

 Op de onderstaande knipsel: Joop op kop voor o.a. Joop Smit van Trias.

 Egmond

kopgroep egmond

lijst egmond

lijst 2 egmond

Franeker

Le Champion

In Franeker op het ereschavot.

 Evenhoog als de rest maar net ff sneller

Onder: Louis Vink en Joop waren van halverwege de jaren 60 tot 1982 onafscheidelijke trainingsmakkers en in de wedstrijden elkaars concurrenten. Samen reisde ze het hele land door en ook waren zij vaak in Belgie op de barricaden te vinden. Eind jaren 70 was Vink de trainer van A.V. Edam en werd Joop ook lid van de club, ze hadden daar een geweldig mooie tijd.

met Louis Vink

 Joop en Louis

met van de Weyden

vestingloop

opper

Ede

en nog een knipsel

Zwaag

Zwaag B en O

venhuizen

winkel

vestingloop

en nog meer

20 km

sterk voor de dag

5 km

 Marathon

De Noordhollandse lange afstandlopers Co v.d. Weijden en Joop Keizer liepen beide sterk in de marathon van Enschede.

 prima

 Marathon Enschede

Midwintermarathon

 uitreiking

Hieronder de uitnodiging voor de Marathon in Debno Polen, van 1973

telegram Berlijn

In de jaren 70 trainde Cindy, de dobermann van Joop, regelmatig mee. Dat was niet altijd even handig want Cindy ging onderweg welleens een kat achterna. Hij heeft haar eens met een hoop kabaal via een voordeur naar binnen zien rennen en via de achterdeur weer naar buiten. Maar zonder katten op de route was ze braaf en rende netjes mee. Toen ze samen eens langs de IJsselmeerdijk een lange training liepen, kwamen ze in een sneeuwstorm terecht. Cindy gooide de handdoek in de ring en ging langs de kant van de weg zitten. Toen Joop een uur later terugkwam op die plek zat ze er, ingesneeuwd enwel, nog steeds. Trouw als ze was.

Dies

Ook met wedstrijden ging Cindy regelmatig mee. Alle drukte ging langs haar heen en ze bleef heel braaf. Totdat baassie voorbij rende.. dan wilde ze mee. In 1973 was ze alleen met Joop naar de ronde van Abcoude en moest in de auto wachten. Het was warm en Joop had het raampje op een flinke kier gezet voor frisse lucht. Maar de auto stond langs de wedstrijd route geparkeerd en op het moment dat Joop voorbij rent wurmt Cindy zich door de openstaande kier. Samen rende ze over de eindstreep, en werden eerste. Cindy dook daarna direct in de sloot want dit tempo was op deze dag toch wel iets hoger dan dat ze tijdens de trainingsrondes gewend was. Door alle commotie en een hond onder de modder vergat Joop uiteindelijk de grote beker die hij had gewonnen, deze is op de stoep achtergebleven.

Cindy

sneeuw

Op onderstaande foto wordt Joop tijdens de marathon van Rotterdam succes gewenst door zijn toenmalige sponsor Etonic, d.m.v. vliegtuigje met reclame “Joop Keizer veel succes”.

vliegtuigje met ‘joop keizer veel succes’

In 1980 maakte Joop deel uit van het Nike Atletic Team Holland

Nike Atletic Team Hollang

Van links naar rechts: Wim Verhoorn – Teamcoach, Jacques Valentin – Marathon, Evert Hoving – 800 & 1500 meter, Carla Beurskens – 3000 & 5000 meter en veldloop, Joop Keizer – Marathon & 100 km, Arno Körmeling – 800 meter, Gerard Mentink – Marathon, Piet van Alphen – Marathon, Annie van Stiphout – 1500 & 3000 meter en veldloop, Freddy Burgos – 110 meter horde, Armando Houtveen – 3000 & 5000 meter, Ron Jansen – Marathon, Martin Beck – Marathon, Henk Kalf – Marathon, Dirk de Bruijn – 5000 & 10.000 meter en veldloop, Frans Witpeerd – 400 & 800 meter, Louis Vink – 1500 & 10.000 meter en  Marathon, Jan de Jonge – snelwandelaar, lange en superlange afstand, Jos Hermens – 5000 & 10.000 meter en veldloop, Debby Dunant – kogel & discus, Barry Kneppers – Marathon.

In de tijd dat hij voor de Nederlandse ploeg liep ontving de volgende telegram:

telegram

 Joop met zijn jongste dochter Marleen:

Marathon als tussendoortje

En zo vullen we dit digitale plakboek vele met momenten (niet chronologisch):

Joop Keizer en Henk Kalf

Bovenstaande foto: Joop tijdens een 30 kilometer race in begin jaren 70, achter hem, met het witte petje Henk Kalf.  Onder: Joop met de toppers Anton Blok en Piet Beelen tijdens de De Utrechtse Singelloop.

Joop met Anton Blok en Piet Beelen

 

berchem

hardenberg

wilnis

Onder: Joop met sportmasseur Henk van Campen

Henk van Campen

hardenberg uitslag

A’dam

edam

volksmarathon

Op 11 november 1974 liep Joop een marathon op het Circuit van Zandvoort. Hij werd 1e met een tijd van 2 uur en 29 min. en 57 seconden, nog altijd het parcours record. In totaal waren er 726 deelnemers. Er deden 32 lopers mee uit het buitenland.

volksmarathon.

volksmarathon..

Onderstaand interview is van Jan Kees van der Pauw, journalist van het Noordhollands dagblad. Ook Karel Frugte, Cees Kramer, Rob Kat en Leo van Gelderen maakte vele verslagen van Joop voor deze krant, waarbij de fotografen Klaas Laan en Lex Salverda vele malen de foto’s maakte in huize Keizer.

volksmarathon

sterke jongens

Interviews met NOS Radio

nos

NOS

almere marathon

almere2

abcoude

1975

oorkonde

Voor de start van de Marathon van Amsterdam, 1991, in gesprek met de bondcoach Wim Verhoorn :

met wim verhoorn

Hardlopen in Amsterdam:

1991 Amsterdam Marathon

Onderstaande medaille van de marathon van Amsterdam is ontworpen door kunstenaar Kees Verkade

ontwerp van Kees Verkade

medaille amsterdam marathon

A’dam marathon

amsterdam

Nieuwjaarscross

Interview over het drinken van cola, begin jaren 80:

Onderstaand Interview stond in het voormalig weekblad Accent van de Telegraaf door Klaas Samplonius:

suikerwater

suikerwater2

suikerwater3

Reclame sponsor

Onderstaand wandkleed is gemaakt door de echtgenote van trainer Piet Kunze

wandkleed

NRC Handelsblad

koud water

kilometervreter

enschede

ommekeer

Onder: Joop herstellende van de succesvolle voetoperatie uitgevoerd door de Amsterdamse sportarts dr. Kriek

  uitnodiging schoorl 2

uitnodiging schoorl 1

x

z

meer

voedingen

Noordhollands Dagblad:

Samen met Anke

Parool:

neurose lange afstand

neurose deel 2

Onder: Aankondiging van het radio interview van de VARA door Hidde van de Ploeg

VARA

amerikanen

Post 1

post 2

Interview NRC Handelsblad:

joop

jpk

jpk website

Een interview in een uitgave van De Veteraan, oktober 1983. Door Gerrit Glas, hij was zelf een groot ultraloper die op latere leeftijd nog geweldige prestaties leverde tijdens o.a. de 100 km van Winschoten. Het interview staat hier onder in 4 foto’s weergegeven.

allerlei

Artikel A.W.

Cross

Telefgraaf

NNC

NNC2

programmablad Schoorl

de eerste Nederlander

Bloemendaalse strand

Haags kampioenschap

uitslagen

Plassenloop

Opladen

Geschenk van Piet Kunze

luchtgeveerde zolen

Keizer geeft op

runner